Πολιτιστικοι Θεσμοί

Η ΔΗΚΕΠΟΚ με γνώμονα πάντοτε την υψηλή αισθητική έχει καθιερώσει ένα σύνολο πολιτιστικών εκδηλώσεων, οι οποίες διεξάγονται σε ετήσια βάση και προσελκύουν μεγάλο αριθμό θεατών, που έχουν καθιερωθεί ως θεσμοί όχι μόνο για το Κερατσίνι αλλά και για την ευρύτερη περιοχή του Πειραιά.

  • Καλλιτεχνόραμα

Το Καλλιτεχνόραμα είναι ένας κύκλος εκδηλώσεων διάρκειας μιας εβδομάδας που διοργανώνεται στις αρχές του Ιουνίου, στο πρότυπο πολιτιστικό δημοτικό πάρκο «ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ», στο παλιό λατομείο στο Σελεπίτσαρι. Ο σπάνιος αυτός πνεύμονας πρασίνου μετατρέπεται σε πραγματική κιβωτό του πολιτισμού και της καλλιτεχνικής δημιουργίας.
Επ’ ευκαιρία της ολοκλήρωσης του έτους των καλλιτεχνικών προγραμμάτων της που καλύπτουν  η ΔΗΚΕΠΟΚ προσφέρει ένα βήμα έκφρασης σε ερασιτέχνες δημιουργούς και εκκολαπτόμενους καλλιτέχνες, οι οποίοι και συνιστούν τους καλύτερους πρεσβευτές του έργου της.
Το απάνθισμα της ερασιτεχνικής δημιουργίας της πόλης που καλύπτει μια ευρεία γκάμα παραστατικών και εικαστικών τεχνών, συγκινεί τους επισκέπτες, αποδεικνύοντας ότι το Κερατσίνι εκτός από μούσα της λαϊκής ποίησης, διεκδικεί επάξια τον τίτλο της πόλης της δημιουργίας.

  • Φεστιβάλ Νεολαίας

Το Φεστιβάλ Νεολαίας είναι μια ομπρέλα εκδηλώσεων που διαρκεί από τρεις έως έξι ημέρες και διοργανώνεται κάθε Μάιο. Κύριους άξονες της διοργάνωσης αποτελούν η μουσική, ο χορός, το βιβλίο, το θέατρο, ο κινηματογράφος, οι αθλητικές δραστηριότητες, οι εκθέσεις και οι συζητήσεις.
Περισσότεροι από 10.000 νέοι μεταξύ των οποίων μαθητές και φοιτητές παρακολουθούν το προγραμμα του Φεστιβάλ.
Το Φεστιβάλ Νεολαίας εδώ και δύο δεκαετίες αποτελει σημείο αναφοράς της νεολαίας και ταυτόχρονα πόλο καλλιτεχνικής δημιουργίας και πειραματισμού.
Ο εκθεσιακός χώρος διαμορφώνεται με ειδικά σχεδιασμένα περίπτερα που φιλοξενούν εκθέσεις ζωγραφικής, φωτογραφίας, εκδοτικών δραστηριοτήτων, τεχνολογίας και πολλών πρωτότυπων εκφράσεων από σχολεία και συλλόγους της πόλης μας, καθώς επίσης εκδοτικών οίκων αλλά και επιχειρήσεων που το αντικείμενο τους ενδιαφέρει άμεσα τις ηλικίες στις οποίες απευθυνόμαστε.
Διασχολικοί Ποδοσφαιρικοί αγώνες, Τουρνουά Τένις και Μπάσκετ, 5Χ5, Επιδείξεις μοτοσικλετιστών TRIAL, ποδηλάτων BMX και skate park, σεμινάρια ασφαλούς οδήγησης στην πόλη αλλά και αγώνες σκάκι σιμουλτανέ 9, είναι ορισμένες από τις δραστηριότητες που διοργανώνονται στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους και τα γήπεδα, όπου λαμβάνει χώρα το Φεστιβάλ Νεολαίας.
Οι καλλιτεχνικές εκδηλώσεις περιλαμβάνουν μουσικά και χορευτικά σχήματα σχολείων αλλά και νεανικών ομάδων, μίνι θεατρικά σχήματα, προβολές μικρού μήκους που δημιουργήθηκαν από μαθητές σχολείων και βεβαίως αξιόλογα επαγγελματικά σχήματα και καλλιτέχνες που με την μουσική τους πορεία κέρδισαν τις καρδιές των νέων.

  • Ο Πολιτισμός πάει σχολείο
Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που απευθύνεται σε μαθητές όλων των βαθμίδων και περιλαμβάνει θεατρικές παραστάσεις και κινηματογραφικές προβολές, που φιλοξενούνται στο Θέατρο «Αντώνης Σαμαράκης» και το κινηματοθέατρο «Μελίνα Μερκούρη».

  • Εαρινές Συναυλίες

Οι εαρινές συναυλίες αποτελούν έναν κύκλο μουσικών συναυλιών που πραγματοποιείται στην καρδιά της άνοιξης, στο πλαίσιο των οποίων παρουσιάζονται οι καρποί ενός ολόκληρου έτους δημιουργικής ενασχόλησης με τη μουσική περίπου 1.000 μαθητών, οι οποίοι φοιτούν στα τέσσερα πολιτιστικά κέντρα της ΔΗΚΕΠΟΚ.
Οι εαρινές συναυλίες οφείλουν την επιτυχία τους στο έμψυχο υλικό τους, το καλλιτεχνικό δυναμικό της ΔΗΚΕΠΟΚ που απαρτίζει τον μουσικό της τομέα. Στους κόλπους της επιχείρησης εντάσσονται καταξιωμένοι μουσικοί, που συνδυάζουν το ταλέντο με την παιδαγωγική επάρκεια, καταφέρνοντας εδώ και δύο δεκαετίες να μεταλαμπαδεύουν αδιάλειπτα την αγάπη τους και το πάθος για καλλιτεχνική έκφραση σε δεκάδες χιλιάδες μαθητές.

  • Καλλιτεχνικός Σεπτέμβρης

Ο Καλλιτεχνικός Σεπτέμβρης αποτελεί ένα δημοφιλέστατο για την πόλη και την ευρύτερη περιοχή πολιτιστικό θεσμό, ο οποίος στις αρχές του φθινοπώρου προσφέρει με συνέπεια μια άρτια καλλιτεχνική πρόταση.

Το διαρκώς αυξανόμενο κοινό των εκδηλώσεων έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει συναυλίες καταξιωμένων καλλιτεχνών και μουσικών σχημάτων, αξιόλογες θεατρικές παραστάσεις, αλλά και μια σειρά από αφιερώματα στις τέχνες, με γνώμονα την ποιότητα και την υψηλή αισθητική.
Το πρόγραμμα του Καλλιτεχνικού Σεπτέμβρη περιλαμβάνει εκδηλώσεις που απευθύνονται σε όλες τις κατηγορίες του κοινού, σε μια προσπάθεια να άρει τις όποιες διαχωριστικές γραμμές όσον αφορά στην πρόσβαση στα πολιτιστικά προϊόντα. Προς αυτή την κατεύθυνση, η πλειοψηφία των εκδηλώσεων είναι δωρεάν.